• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
ANADOLU EVLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Site Haritası
Takvim
Logo
ANADOLU EVLERİ 1

Gerekli Teknik Bilgi_Binada Güvenlik Tedbirleri

Binalardaki Güvenlik Tedbirleri

GENEL:
Güvenlik her geçen gün daha önem kazanmaktadır Temel olarak Can (Husumet Kasıt veya terör)ve Mal (Hırsızlık-dolandırıcılık) güvenliği başlıkları altında incelenebilir.


CAN GÜVENLİĞİNİZ İLE İLGİLİ ÖNLEMLER
Genel:
a. Trafikte veya sokakta tanımadığınız kişiler ile tartışmayınız.
b. Kavga eden kişilerin arasına girip ayırmaya kalmayınız.
c. Husumet veya başka bir nedenle bir tehdit aldığınızda ihmal etmeden durumu en yakın savcılığa dilekçe ile bildiriniz.
d. Toplumsal hareketlerden (miting, gösteri vs) uzak durunuz.
e. Tinerci, alkollü kişiler veya uyuşturucu bağımlılarından uzak durunuz.
f. İnsanları aşırı tahrik edici giysi ve takılar ile ıssız yerlerde bulunmayınız.
g. Tanımadığınız kişileri (satıcı- otostopçu) ev ve arabanıza almayınız.

Binanızda:
a. Asansör ve diger mekanik sistemlerin sürekli bakımlarını yaptırınız.
b. Elektrik, doğalgaz gibi teknik personelin müdahele etmesi gereken konularda tamirata kalkıp müdahale etmeyiniz.
c. Yangın güvenliğini önceden sağlayınız.
d. Polis imdat, itfaiye, ambulans gibi servislerin telefon numaralarını herkesin görebileceği bir yere asınız.


HIRSIZLIKLARA KARŞI ÖNLEMLER
a) Evlerinizin birinci, ikinci kat balkon ve pencerelerinin kilitlerinin sağlam ve demir olmasına,
b) Kapılarda çift kilit bulundurup, geceleri kapı arkalarına emniyet zincirin takılmasına,
c) Evlerinizi kısa süreli olarak terk edeceğiniz zaman bilhassa geceleri bir lambanın yanık kalmasına,
d) Apartman kapılarının muntazam ve sağlam olması, gerektiğinde zil tertibatı takılması,
e) Apartman yöneticisi tarafından apartman kapıcısının dikkati çekilerek apartmana giren yabancı şahısların takip altına alınmasına,
f) Sokak lambalarının yanık vaziyette tutulmasına,
g) İşyerinizin kapılarına sağlam kilit takılmasına ve camlarının demirli kepenkler ile muhafaza altına alınmasına,
h) Mahallenizdeki şüpheli şahısları her an 155 numaralı telefona ihbarda bulunmaya,
ı) İşe alacağınız şahıslar hakkında ön bilgi sahibi olmak için geçmişleri hakkında bilgi toplamaya, herhangi bir olay vukuunda en yakın bölge karakoluna bilgi vererek görevli isteyip, olay yerinin incelenmesinin sağlanmasına, görevliler olay yerini tetkik edinceye kadar hadise mahallini muhafaza altına alınmasına,
j) Oto park edildiğinde, oto içersinde ehliyet, ruhsat, para ve değerli evrak bulundurulmamasına,
k) Otoların ön ve arka bölümlerinde dışarıdan bakınca ilgi çekici eşyalar bulundurulmamasına,
l) Otolara hırsızlık olaylarına karşı bir önlem olarak alarm tertibatı taktırılmasına özen gösteriniz
m) Evlerinize alarm tesisatı takılmasına

BELLİ BAŞLI HIRSIZLIK TÜRLERİ

 


Y a n k e s i c i l i k
Belediye ve özel Halk Otobüslerinde, otogarlarda, tren garlarında, havayolları terminalinde, ayrıca pazarlarda, alışveriş yerlerinde, kalabalık arasında dalgınlığınızdan istifade ederek bir veya birden fazla şahıs tarafından ceplerinizden veya çantalarınızdan paralarınızın çalınma olayıdır. Kalabalık yerlerde dolaşırken daha dikkatli olmak zorundasınız.

 
T ı r n a k ç ı l ı k
Para bozdurmak için başvuran ve genellikle turist rolü yapan kişilerin kasanızdan veya tezgah üzerine çıkarttığınız paraların içerisinden karıştırmak suretiyle dalgınlığınızdan istifade ederek bir miktar para çalma olayıdır.


M u s l u k ç u l u k
Cami şadırvanlarından abdest almak için askıya asılan ceket ve pardösülerin ceplerinden para çalma olayına Muslukçuluk denir.


F a l c ı l ı k
Çeşitli ihtiyaç beyanıyla ikametgahlarınıza bu ihtiyaçlarını gidermek için gelen bazı bayanların, sizin zaaflarınızdan faydalanarak falınıza bakmak istemesi, falınızın daha iyi çıkabilmesi için mücevherlerinizi kullanmak istemesi ve sizin dalgınlığınızdan istifade ederek bu altınlarınızı çalması olayıdır.

 
T a v c ı l ı k
Dolandırıcı şahsın herhangi bir vatandaşa yaklaşarak, yurt dışından geldiğini söyleyip, ibadet yerlerini sorduktan sonra kendini dindar tanıtıp parasız kaldığını, üzerinde bulunan değeri düşük altın ve pırlanta görünümündeki maddeleri çok kıymetli göstermek suretiyle para ve mücevherlerini kandırmak suretiyle alması olayına tavcılık denir.


Z a r f ç ı l ı k
İki kişinin, genellikle taşra illerinden gelen vatandaşlara yanaşarak arkadaşlık kurması sonrası, yolda yürürken önceden hazırlanmış üzeri (dışına) para, içerisine kağıt koyarak tomar para haline getirilmiş paketi yere düşürerek yerde bulmuş gibi gösterip ikinci şahsın gelerek çok miktarda para kaybettiğini söyleyip vatandaşın üzerini arayarak ceplerinde bulunan parayı çalma olayına zarfçılık denir.
 

K a l d ı r ı m c ı l ı k
Alış veriş yapmak için mağazalara giren vatandaşların yanlarında bulunan çantalarını tezgahın üzerine koymaları esnasında, bir başka şahsın vatandaşların dalgınlığından istifade ederek, tezgah üzerine bırakmış oldukları çantalarını çalmaları olayına, ayrıca dükkan sahiplerinin teşhir için dükkan önlerine veya tezgah üzerine koymuş oldukları mallarının dalgınlıklarından istifade edilerek bir başka şahıs tarafından çalınması olayına da kaldırımcılık denir.
 

D o l a n d ı r ı c ı l ı k
Sizin saflığınızdan ve iyi niyetinizden istifade ederek hile ve desise (oyun, düzen, hile, entrika) ile para ve eşyalarınızın alınması dolandırıcılıktır.
1) Bankalara Postahanelere veya Vergi Dairelerine para yatırmanıza yardımcı olacağını söyleyip parayı elinizden aldıktan sonra, sizi de pul almak için yanından uzaklaştırmak isteyen bu kötü niyetli kişiye güvenmeyin.
2) Bilhassa siz emekli şahıslar, bankadan ikramiyelerini alıp, giderken önünüze geçerek bankada görevli olduğunu, yanlış ödeme yapıldığını, paranın eksik kalan kısmını ödemesi için bankaya davet eden ve sizi pul almaya göndermeye çalışan bu kişilere inanmayın.
3) Dükkanınıza gelerek bozuk para ihtiyacınızın olup olmadığını soran, kötü niyetli kişiye inanmayın. kendilerinin doktor ya da hastanede görevli olduğunu söyleyerek sizi ücretsiz tedavi ettireceğini belirtip para isteyen kişi veya kişilere inanmayın.
4) Kendilerini Gümrük Muhafaza Memuru olarak tanıtıp, gümrükten ucuz fiyatla mal alacağını vaad eden şahıslara inanmayıyn.

D ı z d ı z c ı l ı k
Basit makineler ile veya günümüzün teknik imkanlarıyla fazla özenilmeden kağıtlara basılan paraların kullanılmasıdır.

S ö ğ ü ş c ü l ü k
Kadın veya erkek bulmak vaadiyle belirli yerlere götürülen şahıslara uygulanan bir yankesicilik türüdür. Bu gibi durumlarda fiili livata halinde üçüncü bir şahıs tarafından cepten paranın alınması veya herhangi bir kadınla cinsi münasebet halinde üçüncü bir şahsın gelerek mevcut durumu etrafa yayacağını söyleyerek tehditle para alması olayıdır.

K e s k i n c i l i k
Bilhassa kalabalık yerlerde, otobüs duraklarında bekleyen şahısların ceplerinin jiletle kesilerek paranın alınması olayıdır.

P a n t o f l a c ı l ı k
Kadın çantalarının alınması olayıdır.

K a p k a ç c ı l ı k
Elde taşınan çanta veya paketlerin alınarak süratle uzaklaşması olayıdır.

M a n i t a c ı l ı k
Bu yankesicilik eylemi en az iki kişiyle icra edilir. Bu kişiler tarafından yere bırakılan şişkince bir zarf yoldan geçen bir şahıs tarafından bulunup, içindeki paraların görülmesinden sonra olayı tezgahlayan şahıs ortaya çıkarak, bunu gördüğünü söyleyerek bölüşmeyi teklif eder. Anlaşamayıp, karşılıklı konuşmaları sürerken ortaya üçüncü şahıs çıkarak, her iki şahsı sükunete davet edip tenha bir yer çeker. Bu arada bahse konu zarf yankesicilerin el çabukluğuyla değiştirilir. Daha sonra bu şahıstan yüklüce ortaklık parası tahsil ederek ortadan kaybolur. kısa yoldan yüklüce para kazandığını sanan şahıs zarfı açtığında üst kısmında bir miktar para alt kısımlarında ise gazete kağıtaları ile dolu zarfı görünce çarpıldığını anlar ama iş işten geçmiş olur.

Pislikçilik
Ağız' a alınana bir miktar sarı leblebi ağızda çiğnenerek göze kestirilen şahsın üzerine çaktırmadan püskürtülür. Daha sonra şahsa yaklaşılarak üstünde pislik olduğundan bahisle silmeye kalkarken şahsın dalgınlığından da istifade ederek cebinde bulunan paraları çalınır. Bu eylem daha çok camiye giden şahıslarla tatbik edilir.

Papelcilik
Bu eylem üç adet iskambil kağıdı ile oynanan bir çeşit şans oyunudur. Kartlardan ikisi boş biri doludur. Tuzağa çekilen şahsa dolu kartı bulması için para koyması teklif edilir. Ama her seferinde dolu kart bulunamaz. Bu arada oyunu tertip eden şahsın arkadaşlarından biri para kazanmış gibi olur. Bu da tuzaktaki şahsın hırslanmasına ve elindeki tüm parasını yankesicilere kaptırmasına sebep olur.

Definecilik
Bu eylemde en az iki kişi ile oynanır. Yapılan bir kazıdan çıktığı iddia edilen ve bir ucuna bir miktar altın yapıştırılan bir heykel tuzağa çekilen şahsa pazarlanmak istenir. İnandırıcı olması için daha önce yapıştırılan altından bir miktar kazınarak şahsa verilir. Şahsın kuyumcularda yaptığı araştırmalarda elindekinin altın olduğunun anlaşılması sonrası tuzağa giren şahıs alım için müracaat ettiğinde gizlilik vermek için karanlık zaman seçilerek önceden ayarlanan mahale gidilerek alış-veriş yapılır. Malı alan şahsın bunu satmak için kuyumculara müracaat ettiğinde altın sandığı şeyin bakır olduğunu anlayınca çarpıldığını anlar.

Vay babamcılık
Bu eylem türünde yankesici kalabalık içinde gözüne kestirdiği şahsa çarpar. Daha sonra kaza ile çarptığını ima ederek özür dilerken sol eliyle çenesini okşadığı anda sağ eliyle iç cebinden cüzdanı çeker.
Yankesiciler kalabalık bir araçta veya otobüs durağı, istasyon gibi yerlerde hırsızlık yaparken hemen kaçabilecekleri mahallerde bulunmaya özen gösterirler. Elleri ceplere girmez, aksine de fark edilirseler yakalanma ihtimalleri daha fazla olur. Beş parmakla beraber ikinci ve üçüncü parmaklarını tükürükle ıslatarak cep ağzından astarı yukarı doğru toplarlar. Cüzdanın görünmesinden sonra usulca çekerler. Bu uygulamayı yapmak için bilhassa araçlarda giderken aracın ani firen yapmasını beklerler.
Yankesiciler bazen iki kişi olarak çalışırlar. Bu durumda cüzdanı çeken yankesici onu zulacı olarak tabir edilen arkadaşına verir. Bazen bu arkadaş çok güzel bir kadındır. Kendinin çarpacakları kişinin sarkıntılığına bırakır. Kendini kadının güzelliğine kaptırıp, sarkıntılıkla meşgul olan şahsın cüzdanını diğer şahıs tarafından çalınır.
Yankesici çarptığı cüzdana çarık adını verir. Bunu üzerinde bulundurmaz. İçindekileri aldıktan sonra cüzdanı bir köşeye atar. Üzerinde yakalanması suçlanmasına sebep olacağından bunu kesinlikle üzerinde bulundurmaz. Hatta bazı usta yankesiciler cüzdan içinde bulunan işe yaramayan evrakı sahibine postalar.

 

..

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam56
Toplam Ziyaret238114
SPOR SALONUMUZ
 Anadolu Evleri Sitesi Spor (Fitness) Salonu
BANKA HESAP NO

ANADOLU EVLERİ SİTESİ

Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.165034.3019
Euro36.973437.1216
ANADOLU EVLERİ

 Anadolu Evleri

ANADOLU EVLERİ SİT.